Rolnicze święto z celebrytą

Na III Festiwalu Rolnictwa w Oborze atrakcji nie brakowało. Rolnicze święto poprowadził znany z telewizyjnego ekranu Adam Kraśko, a serca mieszkańców i konkursowej komisji zdobyły musztarda z gruszek i łuskarka do kukurydzy.

/za www.lubin.pl/

Festiwal to pomysł młodego i prężnie działającego stowarzyszenia Kwiaty Obory oraz grupy Odnowy Dolnośląskiej Wsi.

– Festiwal z takim rozmachem udało się zorganizować po raz trzeci, wcześniej były to mniejsze konkursy maszyn i urządzeń rolniczych. W tym roku pozyskaliśmy środki z gminy i urzędu marszałkowskiego, dzięki czemu udało się zorganizować to na rzeczywiście dużą skalę – mówi Patrycja Słota, prezes stowarzyszenia Kwiaty Obory. – Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się warsztaty rzemieślnicze, są warsztaty zduńskie, są warsztaty ceramiki, mamy też warsztat kowalski. Mamy też wielu sponsorów lokalnych, to bardzo cieszy, że przedsiębiorcy włączają się w prace społeczności lokalnej, są zainteresowani tym, co się tutaj dzieje. Dzięki nim przygotowaliśmy wiele konkursów z bardzo atrakcyjnymi nagrodami – dodaje.

Ideą festiwalu jest docenianie rolnictwa, przypomnienie, że jest to trudny zawód.

– Temat jest ważny, bo teraz, kiedy wsie stają sypialniami, zapomina się o tradycjach rolniczych, o zawodzie rolnika. Taki festiwal przypomina, czemu powinna służyć wieś, jak pracują ludzie, którzy żyją na wsi. Być może tego typu imprezy zachęcą przyszłe pokolenia, żeby wybrały w przyszłości rolnictwo – mówi Monika Zbróg z gminy Lubin.

Konkursowa komisja wybrała najciekawsze stoisko z maszynami rolniczymi oraz najsmaczniejsze lokalne przysmaki. Największe uznanie wzbudziły zbiory Grzegorza i Sylwi Hendrykowskich, którzy pokazali m.in. pług dwuskibowy do podorywki, ostrzałkę do narzędzi, nożyce do słomy. U innych wystawców można było zobaczyć grabarkę do siana, łuskarkę do kukurydzy, kanki na mleko, narzędzia stolarskie oraz zupełnie współczesne maszyny, agregaty uprawowo-siewne i ciągniki.

Najlepszy produkt lokalny wyszedł z kuchni Haliny Przystupy – to przede wszystkim słynna musztarda z gruszek, ale i keczup dyniowy, kompot z ogórków czy pasztet z wątróbki dzika. Imprezę poprowadził znany z telewizyjnego ekranu Adam Kraśko.